• september

    25

    2015
  • 5324
  • 0
Optrekkend vocht – injecteren tegen vochtproblemen!

Optrekkend vocht – injecteren tegen vochtproblemen!

Onzin ontmaskeren is onze morele plicht

Massimo Pigliucci, wetenschapsfilosoof

De mythe van het zogenaamde “optrekkend vocht” blijft nog steeds zeer hardnekkig. Iedereen is ermee weg en neemt het aan als waar (uit onwetendheid), terwijl het hoegenaamd niets met de echte oorzaak te maken heeft.

Indien natte muren gemeten worden bij woningen met vochtproblemen, met een hoog frequentiemeettoestel tot 12 cm diep, zonder pleisterlagen, dan meten we inderdaad natte bakstenen op een bepaalde hoogte. Echter daaronder meten we minder natte bakstenen. Indien de muur het vocht capillair zou opnemen, zou de muur van onder naar boven, van nat naar droger, moeten meten. Dan al klopt de stelling van optrekkend vocht niet.

Indien we de vloer meten met een hoog frequentiemeettoestel tot 12 cm diep, dan meten we dat de vloer nog natter is dan de muren. Als de muren het vocht capillair opnemen, waarom is dan de vloer nog natter dan de muren? Ook hier klopt de stelling van optrekkend vocht niet.

tradities blijven hardnekkig, ondanks de wetten van de bouwfysica

Als we de woning correct nakijken, dan zien we dat, in de meeste gevallen, de verharding buiten bijna even hoog ligt als de vloer binnen. Bij regenval wordt de maaivelzone (= de eerste 30 cm onder de tuin of verharding) volledig verzadigd met regenwater. Dit regenwater loopt horizontaal doorheen de onbeschermde muur in de vloer van het gelijkvloers. Dan is het normaal dat de vloer nog natter meet dan de muren. Dit is geen optrekkend vocht! Ook het plaatsen van een horizontale barrière zal de horizontale doorstroom van regenwater niet kunnen tegenhouden.

In het beste geval kan men met het injecteren tegen opstijgend vocht bepaalde gevolgschade weg camoufleren(o.a. met een pleistermembraan), maar doet men niets aan de echte oorzaak.
Een natte vloer kost je trouwens 25 -30 % op je verwarmingskosten. Verdampen van vocht doet een woning namelijk continue afkoelen.

Conclusie: gezien de voorgaande feiten, vastgesteld bij een forensische controle bij meer dan 20.000 woningen in de Benelux, Duitsland en Frankrijk, werd optrekkend vocht nog nergens gevonden. We kunnen dan concluderen dat het vermeende “optrekkend vocht” helemaal niet bestaat.

Indien het beloofde resultaat uitblijft dan is men eraan voor de moeite. De echte oorzaak van alle gestelde vochtproblemen is niet weggenomen. De vloer blijft koud, de ramen condenseren bij koude nachten, de schimmelvlekken blijven in de hoeken van de slaapkamers, enz.

Een resultaatsverbintenis is een verbintenis waarbij de schuldenaar, gezien de aard der door hem aangegane verbintenis, zich verbindt een welbepaald resultaat te garanderen.

Bezint eer ge begint.

© Copyright 2021 Vochtadvies - All rights reserved